深度文 – 俄羅斯人點睇俄羅斯

受歐美制裁,俄羅斯本地人點睇

因烏克蘭危機爆發,自二零一四年起俄羅斯受到歐盟跟美國連番制裁。經濟打壓持續兩年多,俄國國內生產總值明顯下跌,盧布大幅貶值,究竟俄羅斯本地人又點睇呢種國際關係呢?

俄羅斯獨立自主、非盈利社會調查中心喺十月做咗份調查,發現多數俄羅斯人認為西方國家對俄國嘅政治批評係為咗削弱俄國喺國際間嘅地位,亦覺得俄國政府不需理會。

調查結果顯示59%受訪者認為西方國家對俄國嘅批評並唔重要,只係得30%受訪者認為當局同社會應該更加重視呢啲批評。

呢份調查亦探討咗受訪者想法嘅背後原因。43%的人認為西方國家只係想削弱俄羅斯的國際競爭力,所以他們對任何關於俄國嘅報告都有存有偏見。35%受訪者就覺得,俄羅斯對西方嘅不友好態度係一種傳統,25%受訪者就提到,西方國家為咗逃避責任,轉移視線,總係怪罪於俄羅斯。

俄羅斯本地人嘅移民諗法

講到移民呢家嘢,中國人好有自己一套演繹方法。口裡說愛國,但個個趕去拎本外國護照;又話要撐國貨,但就衝去小日本國狂掃。咁俄國人又點睇俄羅斯前景呢?會唔會口裡說愛國,心裡想移民?

Газета.Ru喺十月公佈咗一項社會調查,顯示有75%嘅受訪俄國人希望佢哋嘅下一代繼續生活喺祖國俄羅斯,並唔鍾意佢哋移民到國外。調查結果顯示,經濟形勢不穩定同西方國家製裁並未影響到俄羅斯人嘅移民睇法。有86%的俄羅斯公民並唔願意離開俄羅斯。

俄羅斯除咗喺外交上有自己一套諗法外,以上嘅調查亦顯示咗俄羅斯公民面對西方國家時不妥協嘅心態,亦用行動證明咗佢哋嘅愛國心。呢種心行合一,實在好值得中國人民借鑒。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s